Skådalen Skole 1977, Oslo – Sverre Fehn

Section north - south

Section north – south

Dormitory Skådalen

Dormitory Skådalen

In the 70s Sverre Fehn planned a school for deaf children’s in the area of Skådalen at Holmenkollåsen in Oslo. The complex is only 20 minutes from the City centre by subway yet it feels completely immersed in nature.

The program is split up in 13 buildings, which are positioned discreetly in the sloping terrain. The section shows perfectly how the buildings were adapted to the terrain. The arrangement of the volumes is reminiscent of a small village. With the distance between the different programs, the feeling of a permanent stay in school disappears. Sverre Fehn had an eye on the details. For the construction he used concrete and brick. He used the materials in particular due to their character and stability. He used the concrete to built shells and folded plates and the brick for most of the walls.

Kitchen for the people living in the dormitory

Kitchen for the people living in the dormitory

On the ground a green carpet was laid. For a maximum exchange between the interior and exterior the openings were chosen generously. In many places, the openings were supplied with big windows from the floor to the roof slab.

They guaranteed a special light and open feeling. The contrast between the interior and the exterior was almost abrogated. Thus, in the early years, the lack of privacy was criticized.The completion of the interior was very well thought out. The furniture and the equipment were adapted for the children’s everyday life. For example the workshop was equipped with extra small work benches as well as lower kitchen furnishings.

I especially like the way that the spaces are arranged and the natural light illuminates the interior.

Swimming pool

Swimming pool

The materials blend into their natural surroundings. It is a pity that the concrete has been painted over over time.

image source:
http://digitaltmuseum.no/