Feeling the Heartbeat – Villa Trikkestien by Atelier Oslo

230 square meters wood in the middle of an apple tree garden. Detached over the grassland, overhung rooms above, wide open windows from the floor to ceiling. The house I would like to write about is Villa Trikkestien, a single family house in Holtet, Oslo. Like an appletree, with a transparent stem and a wide treetop, the house matches perfectly in it’s sourroundings of an old apple orchard.  Entering the house, is like entering a tree trunk. One is sourrounded by various elements of pine and concrete, with sequences of rooms with varying scale and use.

Villa Trikkestien © atelieroslo

Villa Trikkestien,  © atelieroslo

Villa Trikkestien © atelieroslo

Villa Trikkestien,  © atelieroslo

The interior creates a tight connection to the old apple orchard, supported by large windows that connect the inner landscape with the outer nature. Straight on through the cloakroom, one enters the heart of the house, the central double high living room, that connects all rooms and zones. Paths are like veins that repatriate to the heart from where you have the strongest connection to the nature. A full panorama view to the outside, as well as a direct view to the sky through a large skylight, which provides varied light and shadow effects through day and night. The living room is surrounded by the cloakroom, kitchen and dining room. A staircase leads up to a gallery with access to the private rooms, bedrooms and bathrooms. All rooms on the 2nd floor cantilever in a different size.

The gallery acts as an extension of the rooms beyond. Experiencing the house during the Oslo Open House, one can feel the inner landscape of the house, the wood emit the body a warm atmosphere and support the living wellness. Variation of the pine wood lance to transparency and shielding, changing light effects and different views. In contrast to the wood, the selected walls of concrete cool down the warm feeling. Most inspiring is the exposed wooden construction, that is part of the interior.

One can feel the heartbeat of the wood, that led you float through the inner landscape discovering new places while the eyes wander along the branch of streams, creating light and shadow effects.

The construction based on prefabricated columns and beams of wood, which have different dimensions, depending on the cantilever length of the rooms on the 2nd floor, hanging from high beams under the roof. The walls and railings of the gallery are structured with columns of unique dimensions, adapted to their individual loads. The columns interact with the light and provides varied shadow effects.

photos: ©atelieroslo,©lara nixdorf